Yazarport  

Eposta: Şifre:
10 Eylül 2010 Cuma - 23:00

Yaşam Üzerine

Koray Y. Koray Y. (Yazar Adayı)

05 Şubat 2010 Cuma

Televizyon-Medya

Behlül neden puslu puslu bakıyor?

Neredeyse tanıdığım bütün kadınların izlediği Aşk-ı Memnu dizisinde bu aralar sevişme sahnelerinin artması nedeniyle tekrardan merak saldığım gerçeğini bir yana bırakıp dizi karakterlerinin birbirlerine dakikalarca anlamsız bakmalarına fena halde takılmış durumdayım. İhtimaller üzerinde duralım:

Anlamsız bakışmaların nedenlerinden bir tanesi bizim de bilmediğimiz ve duyamadığımız galaksiler arası bir iletişim metoduyla dizi karakterlerinin iletişim halinde olmaları olabilir. Neden güldünüz? Amerikan dizilerinde bu oluyor da bizim dizilerde neden olmasın. Sorumun cevabını bu nedenle alamadım.

Bir diğer nedeni genç kızların Behlül'ün bakışlarından bir anlam çıkarmaları yani tabiri cayizse akıllarının gitmesi olabilir. Bu neden biraz daha mantıklı gibi geldi bana. Ama burada da kafama takılan sorular var. Dizide sadece Behlül değil Beşir bile ( kızların hayranı olmadığı evin beslemesi) anlamsız bakışlar atmakta. Adnan Bey'in yarım saatte evin merdivenlerinden inmesi de kızların pek hoşuna gidecek sahnelerden değil. O nedenle bu ihtimali de saf dışı bırakıyorum.

Aklıma gelen en son ihtimal ise yerel kanalların yapımcılara dizi sürelerini uzun tutmaları yönünde yaptıkları baskılar ve bu yönde yapılan anlaşmalar. Peki kanalların dizi sürelerinin uzun olmasındaki kazancı nedir? Bence hiç sormayın çünkü çok fazla. O nedenle baskı altında olan yapımcılar da senaristlere baskı kurmakta ve yaratıcılıklarını fazla zorlayamayan senaristler de fazla uzun yazamamakta, boşluklar yönetmenler tarafından bu şekilde anlamsız sahnelerle doldurulmaktadır.

Amerikan dizileri reklamsız 40 dakika sürmektedir. Ülkemizdeki dizi sürelerinin yarısı kadar. Fakat Amerikalı metin yazarlarının derdi neydi ki inanılmaz bir greve imza atıp yapımcıları milyarlarca dolar zarara uğrattılar. Onlar daha iyi çalışma koşulları istemekteydiler.

Bizde de çözüm heralde bu. Senaristlerin hem çalışma koşullarını iyileştirmek hem de bizim seyir zevkimizi arttırmak adına greve gitmeleridir. Bunu yaparken de Taksim'de esnaftan yumruk yemeyi, polisten cop yemeyi, vatandaştan beddua yemeyi ve Bambiden de ıslak hamburger yemeyi göze almalıdırlar. Onlara bu haklı mücadelelerinde destek olmalı ve bizi anlatan, bu ülkeden çıkan dizilere her zaman ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız.

Yazarı takibe al

Yazıya eklenen yorumları takibe al
Yorumunuz:
 Numarayı giriniz
Not: Yorumunuz, yazar tarafından onaylandıktan sonra yayınlanır.
Editörden

ModeratörModeratör
Merhaba


Bugünkü yazılardan
En çok okunanlar

Adem Anıl SevenAdem Anıl Seven
Deniz Baykal da Evet Diyecek.

Burak CanlıBurak Canlı
Evet, Çıkarsa İhracat Bitecek...

Ahmet Doğan ŞimşekAhmet Doğan Şimşek
Hasan Sabbah'ın Haşhaşinleri

Ümit SönmezÜmit Sönmez
Kayıp Aromalı Şeker

Baran YağmurBaran Yağmur
ASGARİ ÜCRET


Geçen Sene Bugün...

Zeynep BaşakZeynep Başak
Tebrik Ederim

Ahmet TunçayAhmet Tunçay
Sel...


RSS | Tavsiye edin | İletişim Formu | Yazım Kuralları | Bağlantılar
Yazarport'ta yayımlanan köşe yazılarının içeriğinden yazarlar sorumludur.
Yazartport'ta yayımlanan köşe yazıları kaynak gösterilmeden alınamaz.